Högräntekonto

Högräntekonto är precis som det låter ett samlingsbegrepp för alla sparkonton som ger en hög ränta. Det innefattar rörliga sparkonton med också fasträntekonton.

Bästa fasträntekontot Sparränta Villkor
Bästa fasträntekontot 7,1 - 10% Insättningsgaranti: Nej
Sparkrav: 10.000 - 50.000 kr
Bindningstider: 3 mån - 3 år
Öppna

Kontot är till för alla som vill tjäna en hög ränta på sina pengar, men kanske inte vill investera i aktier eller fonder. Högräntekonton ger betydligt bättre sparränta än vanliga bankkonton från storbanke och lönekonton som egentligen är ett transaktionskonto. Ett högräntekonto ger normalt omkring 3-10% sparränta, beroende på om du väljer bundit eller rörligt.

Topplista med högräntekonton hittar du här

Det finns två olika högräntekonton

Det första kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin. Det innebär att dina pengar är skyddade upp till 950 000 kronor om banken eller kreditbolagen går omkull. Problemet med dessa sparkonton är att sparräntan är mycket begränsad, ofta så låg som noll procent.

Den andra typen av högräntekonto är utan insättningsgaranti men står under tillsyn av Finansinspektionen. Fördelen med detta konto är att räntan är hög, ofta runt 6-10%. Risken är istället att du kan förlora hela ditt sparkapital ifall kreditbolaget går i konkurs. Många väljer ändå att spara pengar på dessa konton eftersom de ger en bra betalning gentemot risken. Risken för att kreditbolag går i konkurs är liten, men man bör hålla ett öga på lönsamheten under en lågkonjunktur.

Undersök gärna nischbanker

Om man inte gillar risken med inlåningsföretag och kreditbolag utan garanti, så kan du ta en titt på nischbankerna. Det är företag med bankstatus, som fått godkänt av Finansinspektionen att agera bank. Dessa småbanker med börsvärden på ca 2-5 miljarder har bättre sparräntor på sina sparkonton eftersom de fortfarande behöver ha in kapital för att kunna låna ut pengar. Collector, Resurs Bank och Nordax är några nya banker som fortfarande har sparräntor på ca 0,10-0,30%. Inte jättebra ränta med tanke på att inflationen i Sverige är 2%, men ändå bäst i klassen inom sparkonton med insättningsgaranti.