Statlig insättningsgaranti

Statlig insättningsgaranti i Sverige betyder att du som sparare har rätt till ersättning på upp till 950 000 kronor per sparkonto och bank ifall en bank går i konkurs eller hamnar i obestånd. Riksgälden betalar ut ersättning inom 7 arbetsdagar från den dag då insättningsgarantin ska börja att gälla. Mer information om utbetalning och hur den fungerar kan du hitta på Hålla Konsument här.

Tryggt sparkonto Sparränta Villkor
Avanza 0,75-0,95% Insättningsgaranti: Ja, 950 000 kr
Fria uttag: Ja
Sparkrav: Obegränsat
Räntan betalas ut i slutet av varje månad
Öppna

Hur insättningsgaranti fungerar

Statlig insättningsgaranti

Fakta: Statlig insättningsgaranti är finansierat av en fond som alla banker i Sverige måste betala till varje år. Pengarna i fonden kommer att användas till att ersätta privatsparare som har pengar hos en konkursdrabbad bank. Garantin är ett slags konsumentskydd som ska stabilisera förtroendet för bankerna i ekonomisk kris.

På den här hemsidan görs en jämförelse mellan fastränteplaceringar med både insättningsgaranti och utan. Kolla därför på inlåningsföretagets hemsida först för att se om bolaget har garanti eller inte. Det viktiga är att du är medveten om att sparkontot saknar bankgaranti. Ibland vill man ju spara på högräntekonton ändå eftersom sparräntan är så bra.

Ersättningen betalas ut automatiskt

Nu är det väldigt sällsynt, men om en bank skulle gå i konkurs så kontaktar Finansinspektionen dig. De frågar då vilket konto du vill ha som mottagare när du skickar ut ersättningspengarna. Normalt ska administrationstiden vara 7 dagar för en utbetalning, men man ska nog vara beredd på 20 dagar ifall många kunder har drabbats.

Insättningsgarantin ska inte blandas ihop med investeraraskyddet som är en annan garanti. Denna är mer till för att skydda investerare och deras likvider på investeringssparkonto eller aktie- och värdepapperskonto.