Rörligt sparkonto eller fastränteplacering?

Är du en av dem som står i valet och kvalet mellan rörligt sparkonto och fastränteplacering? Lugn, vi hjälper dig att reda ut skillnaderna här och vilken sparform du ska välja.

Fast sparande

Rörligt sparkonto

Ett rörligt sparkonto är precis som det låter, du kan sätta in och ta ut pengar hur du vill och sparräntan tickar på sålänge du har pengar på kontot. Det finns ofta inga avgifter för uttag och uttagen brukar ta 2-3 bankdagar. Sparräntan är längre på rörliga konton eftersom inlåningsföretaget inte vet när du ska ta ut pengarna.

Fastränteplacering är låst

En fastränteplacering är ett högräntekonto där du låser in kapitalet under en bestämd period, normalt 1 år, 2 år eller 3 år. Eftersom du kan undanvara pengarna på en bestämd tid så får du en högre ersättning från sparbanken. På grund av detta så brukar den fasta sparräntan vinna mot den rörliga. Till exempel ger 4spar som vi brukar rekommendera hela 10% sparränta om du binder pengarna.

Bästa fasträntekontot Sparränta Villkor
Bästa fasträntekontot 7,1 - 10% Insättningsgaranti: Nej
Sparkrav: 10.000 - 50.000 kr
Bindningstider: 3 mån - 3 år
Öppna

Vilket sparform är bäst?

Svaret på vilken sparform som är bäst av de två hänger på dina behov. Om du inte vet när du behöver dina pengar så är det klokt att välja ett rörligt sparande. Du får en lägre ränta, men i gengäld så kan du alltid snabbt ta ut pengar när du behöver dem.

Om du vet med dig att du inte behöver pengarna i vardagsekonomin så är det mer fördelaktigt att välja en fastränteplacering. Då får du bättre sparränta under tiden, jämfört med om du hade haft pengarna på ett rörligt konto.