Placera pengar

När det kommer till att placera pengar så finns det många sparformer och tillgångar att välja mellan. Smartast är att läsa på om olika alternativ och sedan jämföra avkastning och ränta för att hitta den bästa investeringen.

Här på Fastränteplacering.se jämför vi främst fasträntekonton då dessa historiskt haft högst sparränta. Men det finns också andra former av investeringar, dock till högre risk.

Placera pengar i aktier

En sparform där många svenskar placerar pengar är i aktier. Historiskt har aktier haft en avkastning på 7-10% per år. Detta är inte dåligt utan en riktigt bra avkastning då ränta på ränta effekten gör att pengarna växer snabbare varje år. Fördelen med aktier är att det har blivit billigt att köpa aktier eftersom nätmäklare som Avanza och Nordnet har pressat priserna på courtage ordentligt. De banker som förlorat på detta är storbankerna som förlorat marknadsandelar inom aktiehandel. I gengäld har storbankerna tagit fastare grepp om bolånen och fonderna. Ett tips är att läsa mer om placeringar i aktier på www.placera-pengar.com.

Ska man placera pengar i fonder?

En annan placering som kanske är vanligast är att investera direkt i fonder. Då får du en korg av aktier som förvaltas av en fondförvaltare. Fördelarna är att du får riskspridning och slipper engagera dig i att läsa på om olika aktier. Nackdelen är att det förekommer en fondavgift på 1-2% per år. Detta låter inte mycket men det blir stora belopp med tiden och ränta på ränta effekten. Det finns också passiva indexfonder som har låga avgifter på 0,10-0,50% vilket kanske är att föredra till pensionssparande eller barnsparande.